Mozaicul artistic

Mozaicul- arta decorativă perfecționată de-a lungul a câteva milenii

II. Mozaicul artistic

Recunoaștem, iubim să vorbim despre mozaic. Și am putea povesti fără încetare atât despre trecutul său cât și despre ceea ce reprezintă el astăzi. Te-am invitat alături de noi într-o călătorie a evoluției acestui produs, te-am purtat prin diferite etape tocmai pentru a ajunge să îi descriem cât mai corect și în detaliu, prezentul ingenuos. Ne-am propus să îți dezvăluim toate amănuntele despre evoluția mozaicului în cursul său până în prezent, tocmai datorită faptului că este un produs care a cunoscut toate fazele și s-a bucurat de o trecere graduală extrem de fascinantă.

Inițial, europenii au introdus treptat obiecte de artă importate din Occident, în mare parte de la Constantinopol și din alte centre grecești, dar și specialiști pentru executarea de mozaicuri monumentale. Italia este țara în care mozaicul  s-a dezvoltat cel mai frumos pentru că aici au fost create cele mai importante opere de artă din mozaic, fapt ce a deschis drumul către o nouă etapă a acestui produs impresionant. Încet, dar sigur, micuțele bucăți din piatră sau ceramică au devenit obiecte de reper în decorațiunile interioare. Iar cel mai important moment a fost acela în care au fost întemeiate ateliere ce au devenit în timp, centre pentru fabricarea de mozaicuri. Astăzi, din Italia pornesc nu numai tendințele acestui produs, dar și noutăți și materiale din ce în ce mai diverse iar produsul final rămâne unul apropiat artei.

Cu toate că istoria l-a poziționat ca un obiect pur artistic, secolul acesta vine cu noi abordări , tehnici și idei. Publicul iubitor de artă are acces către toate monumentele de mozaicuri antice și medievale și astfel a fost deschis un drum către noi utilizări, fiind ideal pentru decorarea suprafețelor mari  ale arhitecturii moderne. Fie că vorbim de introducerea lui în locuințe, sub formă de podele cu diferite modele florale sau geometrice sau de adăugarea lui în clădirile importante ale vremii. Cea mai importană utilizare recentă de mozaic ca decor arhitectural este în Mexic, o țară cu o lungă tradiție de pictură murală populară.  Guvernul din anii 1930 și’40 a comandat mai multe picturi cu teme istorice și politice pentru clădirile publice. Printre modele se află cele abstracte dar și simboluri din mitologia aztecă.

Poate că cel mai impresionant design pe care l-am întâlnit până acum este chiar o podea dintr-o casă din Toscana, realizată manual în urma cu mai bine de 50 de ani. Orietta, mândra proprietară a ei, ne-a povestit cum însăși mama sa le-a executat manual în fabrica în care a lucrat la jumătatea secolului trecut. Tot ea ne-a împărtășit detalii despre montajul meticulos dar și despre pasiunea și respectul pe care italienii îl poartă astăzi acestui produs. Tocmai din acest motiv, mozaicul este un produs atât de polivalent.

În funcție de locul și modul în care sunt realizați, pereții sau podelele de mozaic pot avea un aspect sofisticat sau contraste simple, în alb și negru, compoziții geometrice, decoruri florale sau adevărate picturi din micuțele pietricele. Designerii exprimă o viziune ce depășește limitele banale printr-o artă care uimește și inspiră emoții autentice iar scopul lui în amenajările de lux este de a înlocui picturile murale. Rolul mozaicului s-a schimbat treptat, de la cel decorativ la cel practic.

Astăzi, arhitecții și designerii îl folosesc grație diversității sale dar și a posibilităților multiple oferite de producători. Printre cele mai impresionante dar și polivalente variante de mozaic se numără cele ale partenerilor noștri italieni ce dețin brand-urile cunoscute în întreaga lume pentru oferta diversificată, Sicis și Bisazza. Imaginează-ți un design unic, al cărui erou principal ești chiar tu în fiecare zi în propria ta casă. Acesta este efectul pe care îl creează orice mozaic, sinonim cu luxul și unicitatea.

Schimbările pe care le-a cunoscut de-a lungul timpului au reprezentat pârghiile prin care mozaicul ajunge să fie unul dintre cele mai iubite și populare elemente de decor. Ele au croit drumul către o evoluție impresionantă pentru un produs pe care astăzi îl putem utiliza în nenumărate tipuri de amenajări, de la proiecte rezidențiale, până la hoteluri, recepții sau locuri exclusiviste. El va reprezenta o soluție versatilă ce se reinventează odată cu etapele pe care le întâlnește în drumul său și ne-a dovedit acest fapt de fiecare data, încă din momentul în care a început să fie aplicat, cu mii de ani în urmă.  Este, fără îndoială, un semn pregnant de noblețe și extravaganță iar dacă ne vei vizită într-unul dintre showroom-urile noastre, îți vom povesti dar și arăta cele mai creative și importante proiecte în care mozaicul este eroul principal.

Imi place
Distribuie

7 persoane apreciază asta. Fii primul dintre prietenii tăi.

Imi place
Distribuie
Persoane care apreciază acest post

7

. Fii primul dintre prietenii tăi.